Stabijhoun

Har du hørt om denne ytterst sjeldne rasen før? Stabijhoun kommer opprinnelig fra Nederland, og på verdensbasis finnes det kun om lag 3 500 eksemplarer av denne godlynte hunden. Opprinnelig ble hunden brukt av bønder til diverse arbeid på gårdene, hvilket har gjort den svært allsidig. Den kan blant annet brukes som jakthund, arbeidshund og vakthund, i tillegg har det vært vanlig å bruke den til å jage bort skadedyr som muldvarper og rotter.

[IMAGE=dqvlCbd1uAtk.jpg]

Allsidig og arbeidsom

[IMAGE=fLaB10eLtwRu.jpg]

Stabijhounen er både pointer og retreiver. Den er godt skikket til arbeid i vann, da den tåler veldig lave temperaturer. Det er i tillegg enkelt å kontrollere den over store avstander. Som gammel fuglehund er den energisk og utholdende, og derfor blir den foruten det ovennevnte brukt til trekking, sporing og agility. Liker du å mosjonere, er derfor stabij hunden for deg. Skal du trene sammen med dem, gjelder det å ha noen gode nok sko fra Adidas som gir deg det beste utgangspunktet for å holde tritt med en veltrent og løpeglad hund.

Som du kan se på bildene av hunden er den utrolig vakker, men dessverre er den også vanskelig å avle korrekt. Derfor stilles det strenge krav til avling av denne rasen, som det gjør med så mange raser. I Norge er det Norsk Stabijhoun Klubb som forvalter retningslinjene for avl. Det skal en del bakgrunnshistorie til for at avling skal gå så knirkefritt som mulig, og når det i tillegg er snakk om en rase det finnes så få eksemplarer av, gjelder det å unngå innavl.

En veloppdragen rase

Når en stabijhoun avles fram på rett måte, er det grunn til å juble. Hunden har nemlig et fint temperament, er meget intelligent, snill, tålmodig, rolig og kosete, men kan også være sta. Rasen er lojal og lydig overfor eier, og kommer som regel også godt overens med barn. Den er generelt lite mistroisk og på ingen måte aggressiv. Til syvende og sist er stabijhoun en godt lynnet hund som vil være et godt supplement til enhver husholdning og/eller gård.

Det er ikke så altfor mange i Norge som har en stabijhoun (hvilket sier seg selv, siden det finnes så få av eksemplarer i verden), men de som har den nyter medlemskap i Norsk Stabijhoun Klubb. Du må gjerne oppsøke dem for å finne ut hva som gjelder for denne rasen når det kommer til rasestandard, stell, avl, etc. Stabijhoun fortjener økt eksponering, og med økt eksponering er det ikke umulig at flere kan få eie denne vakre pelsdotten i fremtiden. Rundt år 2000 fantes det ikke mer enn litt over 2 500 eksemplarer i verden, og kanskje tre av disse var i Norge. I dag har vi over 100 her hjemme, så det er lov å håpe på flere fremover.

shesha