Slitasjegikt hos hund

Slitasjegikt eller artrose er en ganske vanlig tilstand, spesielt hos enkelte mellomstore og store raser. Ved artrose forekommer det avleiringer og forkalkninger i leddene til hunden.

[IMAGE=eOlxcrdq0FfL.jpg]

Det er naturlig nok de eldre hundene som er mest utsatt for å få artrose.

Årsaker til artrose

Det kan være vanskelig for eieren å oppdage at hunden har fått artrose. Sykdommen kommer gradvis snikende, og derfor vil hunden tilpasse seg sykdommen, og ikke vise tegn til smerte.

Årsaken til sykdommen er at leddene slites, og fører til nedbryting av leddbrusk. Denne vil da bli tynnere. Kroppen vil da forsøke å rette opp skaden, og danner forkalkninger for å forsøke å få leddene stabile igjen. Etterhvert som brusken slites, vil resultatet bli at ben gnisser mot ben. Hunden får da smerter.

Det man oftest ser er at hunden begynner å få dårlig bevegelighet i leddene, både på grunn av smerter og forkalkninger.

Det er altså i bunn og grunn kroppen selv som forårsaker slitasjegikten, ved at den forsøker å rette opp i skadene.

Hos hunder ser man at artrose oppstår hyppigst i hofte, albue og bogledd.

Symptomer på at hunden har artrose

  • Hunden halter. Det er derimot ikke alltid det skjer. Sitter artrosen på begge sider, vil hunden også halte på begge bein. Da kan det være vanskelig å oppdage.
  • Hunden er stiv når den reiser seg etter en stund i ro.
  • Endret adferd. Om hunden begynner å endre seg, ved at den for eksempel ikke lenger vil leke, eller den avviser forsøk på å kose med den, kan årsaken være smerter.
  • Problemer i trapper. Om hunden plutselig ikke spretter opp trappen lenger, bør man vurdere en sjekk.
  • Tap av muskler. Begynner hunden å vise tegn på svakhet, bør du ta den med til veterinæren for å finne ut hvorfor.
  • Ikke like aktiv. En hund med smerter og dårlig bevegelighet vil ikke være så aktiv som en frisk hund.

Det kan være vanskelig å lese hva som feiler en hund. Derfor er det svært viktig å kontakte veterinæren dersom du merker endringer hos bestevennen din.

Diagnostisering

For å finne ut om hunden har slitasjegikt, vil veterinæren utføre en klinisk undersøkelse. Basert på denne, vil det bli vurdert om det skal foretas røntgen. Der vil man finne ut hva som kan være årsaken til plagene. Veterinæren vil deretter vurdere hvilken behandling hunden skal ha. Både når det gjelder mosjon og spesialtilpasset kosthold, samt hvilken medisinsk- og fysisk behandling som bør gjøres.

Behandling

En hund med artrose trenger mer hvile enn en frisk hund. Veterinæren vil foreskrive medisiner som du kan gi til den. Det er viktig å styrke brusken, og derfor kan man gi kosttilskudd som bidrar til dette. En fysioterapeut kan hjelpe hunden din, og det finnes også rehabiliteringsalternativ.

Dette kan du gjøre

Hunden kan fortsatt være i bevegelse selv om den har artrose. Det er derimot viktig å tilpasse aktivitetsnivået etter formen til hunden. Du bør unngå at den leker med andre hunder eller utfører svært intensive aktiviteter.

shesha