Hunder i militæret og politiet

En annen ting vi bruker hundene våre til, er militæret og politiet. La oss se litt på hvordan vi bruker dem i militær sammenheng, og hvordan de er helt uvurderlige for politiet.

Hunder ble først brukt i militær sammenheng for å kunne kartlegge områder og finne fram forskjellige trusler uten å risikere menneskeliv. Vi har faktisk brukt hunder til slike formål veldig lenge, og en av de nyttigste måtene vi kan bruke hundene på, er som angrepshunder. Tidligere kunne vi faktisk avle store hunder som kunne ha på seg små rustninger. Dette er faktisk også noe som gjøres i dag.

Dersom du søker litt rundt på Internett, kan du finne videoer av hunder som blir trent opp til å gjøre nøyaktig dette. I dette scenarioet bruker vi vanligvis mennesker til å late som de er «fienden» som hunden skal bite tak i. Menneskene bruker da selvfølgelig beskyttelse rundt armer og ben, og hunden løper etter dem og trener på å bite dem og få dem ned i bakken.

Med dagens våpen kan dette imidlertid være veldig ineffektivt, så hunder i kamp er ikke noe vi satser helt på i militæret. De kan dog også brukes til å lukte seg fram til eksplosive gjenstander. Hunder blir derfor brukt til å finne bomber og lignende gjenstander som det kan være vanskelig for mennesker å finne. Grunnen til at hunder kan bli brukt til dette, er at de har en veldig god luktesans. Hundens luktesans er ekstremt mye bedre enn den vi mennesker har, og dette er en av måtene vi får brukt denne egenskapen deres til.

I politiet brukes også hunder til å lete etter ulovlige stoffer som narkotika. Det fungerer da selvsagt på samme måte, og hundene blir trent opp til dette fra tidlig alder av. Måten dette gjøres på, er gjennom noen instruktive leker hvor hunden får godbiter og andre belønninger som for eksempel ros for hver gang den finner ulovlige stoffer som politiet har gjemt ut for den. På denne måten kan hunden når som helst brukes til å sniffe fram de ulovlige stoffene, og måten dette blir gjort på kalles for klassisk betinging.

Schæferhunden er kanskje vanligste hunden som brukes til slike formål, og dersom du har sett en hund som deltar i arbeidet til politiet eller militæret, er sjansen veldig stor for at det er en schæfer du har sett. Grunnen til at denne hunden brukes veldig ofte er fordi den er lett å trene, og at den er en veldig lojal hund som kan samarbeide godt med hvem som helst. De har også gener som gjør dem veldig oppmerksomme på inntrengere, og kan av denne grunn med fordel brukes som vakthunder.

shesha