Genetiske problemer

Genetiske problemer er noe vi mennesker på mange måter har forårsaket selv. Vi fant fort ut at dersom vi parer to hunder med gode kvaliteter, kan vi forvente å få et kull av valper som har disse kvalitetene også. Dette kan få katastrofale konsekvenser for hundene som vi avler fram.

Dersom vi for eksempel bare fokuserer på hundenes utseende, kan det dukke opp veldig mange forskjellige lidelser og sykdommer hos dem på grunn av at vi ikke forstår konsekvensene av deres oppbygging riktig. Når vi for eksempel tar for oss en bulldog, har vi mange forskjellige typer skader vi påfører den fordi vi vil den skal ha et spesifikt utseende. Denne hunden har problemer med hoftene sine, og til og med vansker med å puste riktig på grunn av måten vi har avlet den fram på.

Fordi vi avler hunder basert på at vi vil de skal vinne forskjellige utstillinger hvor utseendet blir lagt stor vekt på, kommer vi til å fortsette å skape enorme problemer for disse hundene vi avler fram. På mange måter kan vi si at vi ødelegger hele genetikken for disse hundene, og dette er også en ganske unaturlig ting å gjøre.

Det finnes til og med mange avlere som ikke har noen problemer med å drive med innavl. Dette vil si at de parer hunder som har en nær genetisk relasjon, og dermed øker sjansene for å få den ønskede kvaliteten uttrykt av genene. Du kan lese nærmere i artikkelen vi har lenket til i første avsnitt, og her kan du få et overblikk over hvor mange forskjellige genetiske sykdommer som finnes for hver enkelt hunderase. Dersom du skal gå inn for å skaffe deg en hund, bør du derfor sørge for å gjøre deg kjent med de mest vanlige sykdommene hunden din kan få.

shesha