Fra ulv til hund

La oss se litt nærmere på hvorfor hunden begynte å henge med mennesker. Det er nemlig slik at med mindre vi gikk inn for at dette skulle bli en mulighet, er teorien vår at de bare hang rundt oss og plukket med seg de restene som menneskene la igjen etter seg. Dette var altså mye dårligere kjøtt, og det kan også være noe her som indikerer at de svakeste av ulvene i flokken gikk rundt oss mennesker og plukket opp maten.

På denne måten kunne de overleve, men de fikk ikke den samme næringen som ulvene fikk. Dette kan også kanskje være med på å forklare hvorfor de er så mye mindre i størrelse. Det skal sies at ikke alle hunder er mindre enn de forskjellige ulvene som finnes, men som regel er dette tilfellet. Det kan også hende at vi mennesker fanget dem inn på en eller annen måte som valper, og at disse ulvene derfor fra en tidlig alder kunne lære seg å kjenne oss litt bedre.

Det er også mange andre store forskjeller som kan være litt vanskelig å forklare. Det finnes for eksempel muligheter selv i dag til å temme og holde på ulv i sitt eget hjem. Her kan man imidlertid merke at selv om ulven blir oppdratt i dette miljøet, henger likevel instinktene fortsatt godt igjen. Dette kan man se for eksempel gjennom at ulven trenger en spesiell måte å spise maten sin på.

Det kan for eksempel være slik at den bør spise mye om gangen, men med store mellomrom mellom måltidene. I noen tilfeller kan det gå flere dager uten at ulven bør spise. Den bør også kunne «jakte» seg fram til byttet sitt, og dette kan man la den gjøre ved å gjemme maten forskjellige plasser i hjemmet eller ute i naturen og la ulven snuse seg fram til det.

I artikkelen vi linker til i første avsnitt står det også en god del om miljøtrening, og i bunn og grunn betyr det at ulven ikke trengte å være tam for å henge rundt oss. Dersom den først vokste opp rundt mennesker, manglet den ferdighetene som den skulle ha lært fra flokken. Dermed blir den uansett på et vis tvunget til å holde seg nær.

shesha